Ovocné knedlíky


    Ovocné knedlíky podáváme jako oblíbené hlavní jídlo nebo v menším množství jako moučník. Podle druhu ovoce rozeznáváme knedlíky višňové, švestkové, meruňkové, jahodové a jablkové. Podle druhu těsta děláme knedlíky z kynutého těsta, tvarohové´ho, odpalovaného, bramborového apod. Každý kraj, každá rodina má svůj oblíbený předpis a typ ovocných knedlíků.
    Druh těsta na knedlíky volíme také podle druhu ovoce, kterého použijeme. Na měkké ovoce, jako jsou jahody, jablka, používáme těsta, které se dá dobře zavinovat. Na peckovice můžeme použít všechna těsta. Ovoce předem očistíme, vypeckujeme, místo pecky můžeme vložit kousek cukru nebo mandličku. Větší ovoce, jako jsou meruňky, půlíme.
    Knedlíky po uvaření mastíme máslem a sypeme tvarohem, mletým mákem, perníkem s cukrem, skořicovým cukrem nebo osmaženou houstičkou.
    Na maštění počítáme na osobu 2 dkg rozpuštěného másla, které zahříváme, až voní, ale nesmíme je nikdy přepálit dohněda. Na sypání přidáváme na osobu 3 dkg tvarohu, mletého máku a 2 – 4 dkg cukru. Nemáme-li mák ani cukr, poslouží nám dobře 4 dkg osmažené strouhané housky, kterou můžeme promíchat se strouhanými oříšky nebo mandlemi.
    Kdo nesmí polévat knedlíky tukem, může si připravit vanilkový mléčný krém a tím knedlíky polít.
V některých rodinách mají rádi knedlíky, kde je ovoce potaženo jen tenounce těstem. Používáme těsta odpalovaného nebo pařeného nebo i těsta tvarohového. Jinde naopak dávají přednost knedlíkům, kde je ovoce potaženo silnější vrstvou těsta – tu používáme těsta kynutého, tvarohového nebo bramborového, popřípadě připravíme těsto z krupicové kaše.
    Knedlíky musíme zavářet do dostatečného množství vroucí osolené vody a vařit jen nejnutnější dobu. U větších knedlíků je to 8 – 10 minut, u menších, kde je málo těsta, postačí 5 – 6 minut. Knedlíky se musí cedníkem vyjmout, aby všechna voda odkapala. Pak je teprve klademe na mísu nebo talíře, mastíme a sypeme.

Knedlíky z tvarohového těsta 

Knedlíky z bramborového těsta

Knedlíky z pařeného těsta

Knedlíky z těsta odpalovaného

Knedlíky z krupicové kaše

Knedlíky z kynutého těsta

Knedlíky jablkové