Ovocný koláč z křehkého těsta s mandlovým sněhem

    ½ kg ovoce (višně, rybíz, švestky, meruňky, jablka), 15 dkg mouky, 10 dkg másla, 6 dkg cukru, 1 žloutek, 1 lžíce smetany, 1 lžíce bílého vína. Mandlový sníh: 3 žloutky, 3 bílky, 8 dkg másla, 5 dkg mandlí, 2 dkg citronátu, lžíce strouhané housky.

    Na vál prosijeme mouku s cukrem, rozdrobíme do ní tuk, zaděláme žloutkem, vínem a smetanou. Zpracujeme křehké těsto, které vyválíme a dáme na dno vymazané koláčové formy. Koláč zapečeme do růžova, pak poklademe ovocem a pokryjeme mandlovým sněhem. Sníh připravíme takto: máslo utřeme do pěny se žloutky, přidáme jemně strouhané mandle, na nudličky krájený citronát, strouhanou housku a pevný sníh. Je-li ovoce kyselé, přidáme do sněhu trochu cukru nebo přisladíme ovoce. Koláč vložíme znovu do trouby a zvolna zapečeme.