Gdoulové cukrovinky

    2 kg kdoulí, 1 ½ kg krystalového cukru, 2 citrony, 5 dkg loupaných mandlí.

    Gdoule oloupáme, vykrojíme jádřinec, podlijeme vodou a na kraji plotny dusíme za častého míchání, až změknou. Pak je protlačíme žíněným sítem. Cukr zkropíme vodou a svaříme, až se táhne. Přidáme gdoulový protlak, ze dvou citronů jemně sekanou kůru a šťávu a na mírném ohni vaříme dále asi hodinu, až ovocná směs zhoustne. Přidáme na nudličky krájené mandle. Naplníme do formiček vypláchnutých studenou vodou, nebo nalijeme na plech vodou vypláchnutý a dáme ztuhnout. Po zaschnutí krájíme na čtverečky na kolečka, obalujeme v krystalovém cukru a sušíme. K vykrajování můžeme použít malých formiček.