Konzervování ovoce
Ovoce je důležitou, nezbytnou složkou naší výživy. Proto je nemůžeme podávat jen v měsících sklizně, ale je třeba vhodnými konzervačními metodami je uchovat a skladovat po celý rok.
V našich předpisech na ovocná jídla můžeme většinou uváděného čerstvého ovoce plně nahradit ovocem konzervovaným. V potravinářských prodejnách dostaneme po celý rok výborné a hodnotné ovocné konzervy. Je to především ovoce zmražené, které se plně vyrovná ovoci čerstvému, takže po celý rok můžeme připravovat oblíbené ovocné knedlíky, bublaniny, koláče a saláty. Dále jsou to všechny druhy ovocných kompotů, ovocné šťávy, sirupy, mošty, džemy, marmelády a povidla. Oblibě se v zimě těší i ovoce sušené jako pochoutka nebo jako ovoce, kterého používáme do moučníků a pečiva.
I když dnes kupujeme ovoce průmyslově konzervované, přece jen řada hospodyň, zejména na venkově, které si dosud zpracovávají ovoce z vlastní sklizně. Pro ty se zmiňujeme alespoň v krátkosti o nejrychlejších a nejbezpečnějších způsobech uchování ovoce.
Ovoce sterilované