Ovocné saláty



    Osvěžujícím předkrmem, dezertem nebo doplňkem podávaných masitých i bezmasých jídel jsou saláty vyrobené ze syrového ovoce nebo ovoce krátce marinovaného v cukrovém sirupu. Vyrábíme je z jednoho nebo několika druhů ovoce různých chutí i barev, popřípadě ovoce kombinujeme s různými druhy vhodných zelenin.     Na salát vybíráme ovoce pěkně vybarvené, dobře vyzrálé – ovšem ne přezrálé – které má už dostatek vlastních cukrů, má krásnou vůni a plnou chuť.
    Ovoce volíme tak, aby jeden druh byl navinulejší, pikantnější chuti a druhý jemnější. K sladkému ovoci přidáváme i citron nebo pomeranč, popřípadě použijeme do zálivky kyselejšího moštu. Kombinujeme ovoce tmavé se světlým, i ovoce různých barev. V zimních měsících, kdy není dostatek čerstvého ovoce, skládáme salát z ovoce čerstvého a konzervovaného. Dobře se hodí ovoce zmražené, které má vlastnosti, vůni i chuť ovoce čerstvého. Některé druhy jsou choulostivé tím, že na vzduchu rychle ztrácejí barvu. Je třeba je kombinovat s kyselými zálivkami nebo hned zalévat připraveným horkým cukerným sirupem. Z konzervovaného ovoce se hodí i sterilované kompoty nebo ovoce sušené, které předem namáčíme do studené vody, aby nabobtnalo.     Součástí ovocných salátů jsou i mandle, oříšky, rozinky, datle, fíky nebo ovoce kandované. Ovocný salát, který připravujeme jako předkrm, podáváme v malém množství, a pokud možno ze syrového ovoce a zelenin. Účelem tohoto salátu je povzbudit chuť k jídlu a připravit žaludek na zažívání těžkých a tučnějších jídel. Ovocný salát podaný jako příloha k masu má být také jen mírně slazený, spíše s pikantnějšími zálivkami. Jako zálivky se tu hodí tekuté ovocné a zeleninové pribinky (citronová, pomerančová, rajčinová, jeřabinková apod.).
Ale nepřeslazujeme ani saláty, které podáváme jako sladký zákusek – dezert po obědě. K takovému salátu můžeme podat i trochu šlehané smetany nebo jej zaléváme hustou sladkou či kyselou smetanou nebo jogurtem.
    Aby se chutě jednotlivých druhů ovoce spojily, ovoce se prosladilo a popřípadě spojilo se zálivkou, připravujeme saláty asi půl až hodinu předem. To však vyžaduje, aby bylo ovoce po rozkrájení uchováno v zakryté míse v chladničce nebo na studeném místě.
    Nikdy nepřipravujeme saláty příliš předčasně nebo do zásoby. Dbáme také, aby byly včas snědeny a nezůstaly zbytky. Připravujeme je jen v takovém množství, kolik jich pravděpodobně naši strávníci snědí. Zpočátku spíše v menších dávkách. Saláty různě, ale jemně kořeníme: vanilkou, skořicí, popřípadě hřebíčkem apod. Koření nesmí nikdy zastírat přirozenou, typickou vůni i chuť ovoce.
    Saláty podáváme dobře vychlazené, ale nikdy přechlazené. Podáváme je na hlubokých miskách postavených na podtalířku, asi tak jako kompot nebo zeleninové saláty. K nim lžičku, aby se dalo sníst nejen ovoce, ale i šťáva a zálivka, která na salátu zbude. Zálivky na ovocné saláty mohou být různé, vždy je však připravujeme jen v takovém množství, aby se snědly i se salátem. Neděláme je příliš sladké, protože salát má být osvěžujícím doplňkem, a ne sytým jídlem. Měkké ovoce před vložením do zálivky necháváme často proslazovat, aby pak v salátu neztrácelo tvar. Tvrdé ovoce je možno krátce podusit v cukerném roztoku nebo marinovat jen v cukerném sirupu. (Ten zhotovíme povařením 1/8 l vody s 8 dkg cukru.)
Příklad zálivek na ovocné saláty:

    Zálivka s citronovou šťávou: Šťávu a jemně ustrouhanou kůru z jednoho citronu smícháme s 5 dkg cukru a 3 lžícemi vody. Namísto vody můžeme přidat jablečný mošt nebo pribinku.

    Zálivka s pomerančovou šťávou: 1 lahvička pomerančové pribinky a 3 dkg cukru.

    Zálivka smetanová: 1 šálek sladké nebo kyselé smetany, 3 dkg vanilkového cukru, 1 lžíce citronové nebo pomerančové šťávy.

    Zálivka s jogurtem: 1 jogurt, 1 lžíce cukru, 3 dkg strouhaných pražených oříšků. Jogurt podle potřeby přisladíme a smícháme se strouhanými praženými oříšky.

    Zálivka s tvarohem: 20 dkg měkkého tvarohu nebo sýra žervé, 1/8 l smetany, vanilkový cukr, 2 lžíce cukru, citronová nebo pomerančová kůra. Tvaroh prolisujeme, zředíme smetanou, podle chuti osladíme a okořeníme citronovou kůrou.

    Zálivka z vanilkového krému: ¼ l mléka, 1 – 2 žloutky, 4 dkg cukru, 1 lžička škrobové moučky, citronová kůra a několik kapek šťávy. Ve vodní lázni uvaříme za stálého míchání hustý krém, do kterého při chladnutí zamícháme citronovou šťávu, aby měl navinulou, pikantní chuť. Krémem přelijeme salát až na stole.

    Zálivka z majonézy: 3 lžíce hotové majonézy, 1/8 l šlehané smetany, špetka soli, cukru, citron, 1 lžíce strouhaných mandlí. Majonézu ochutíme, spojíme s ušlehanou smetanou a sekanými nebo strouhanými mandlemi. Používáme na saláty, v nichž ovoce mícháme se zeleninou (melouny, rajčata, banány, hlávkový salát apod.).

    Zálivky z majonézy a ořechů: 10 dkg majonézy, 3 lžíce šlehané smetany, 1 lžíce cukru, 5 dkg lehce opražených, ustrouhaných lískových oříšků, citronová šťáva a kůra. Majonézu ochutíme, spojíme s oříšky a nadlehčíme ušlehanou smetanou. Jen mírně sladíme. Je vhodná na ovocné saláty podávané k masům.

    Zálivka majonézová s ovocnou pribinkou: 10 dkg majonézy, 4 lžíce protlaku z angreštu nebo jeřabinkové pribinky, sůl, na hrot nože hořčice, zelená petrželka, 3 lžíce šlehané smetany. Hodí se na ovocné-zeleninové saláty k masu (celer-jablka, rajčata-jablka apod.).

    Zálivka na ovocný salát z pomerančové šťávy: 1 šálek pomerančové šťávy, 3 lžíce citronové šťávy, ½ čajové lžičky mouky, 2 lžíce cukru, 1 vejce, špetka hořčice, 4 lžíce šlehané smetany. V ovocné šťávě se rozmíchá část cukru, vejce, hořčice a mouka a ve vodní lázni za stálého šlehání necháme omáčku zhoustnout, až se drží na lžíci. Vlijeme ji do misky, přikryjeme a zchladíme. Před podáním vmíchá se k salátu ušlehaná smetana se zbytkem cukru.
    Na saláty používáme nejrůznější ovoce, podle sezóny a možností trhu. Ovoce krájíme na kostky, nudličky nebo plátky, drobné ovoce ponecháváme vcelku. Zálivek majonézových používáme, kombinujeme-li ovoce se zeleninou.

Příklad kombinací:

Ovoce                                           Ovoce a zelenina
Jablka banány, broskve,                 pomeranče, meloun, hlávkový salát,
ananas, grapefruity, maliny,           červené zelí, vinné hrozny, citron,
maliny nebo jahody, pomeranč,      jablka, celer, ořechy,
mandarinky, jablka, ořechy,             brambory, jablka, pomeranče,
banány, jablka, meruňky,                karotka, pomeranč, banán,
meruňky, hrušky, švestky,                jablka, okurky, meloun,
ostružiny – hrušky atd.                    jablka, rajčata, ořechy apod.

Jablkový salát s banány a meruňkami

Hruškový salát s ořechy

Míchaný salát

Banánový salát s revení

Mandarinkový salát (nebo pomerančový)

Grapefruitový salát s pomerančem

Fíkový salát s karotkou

Salát z fíků a hrušek

Salát z bobulovin (základní předpis)

Jablkový salát

Švestkový salát s jablky

Meruňkový salát s broskvemi

Pomerančový salát s mandlemi

Pomerančový salát s jogurtem

Banánový salát s jahodami

Hruškový salát

Banánový salát s jablky a jogurtem

Ovocný salát míchaný se smetanou

Ovocný salát s tvarohovou zálivkou

Jablka s jogurtem

Rybíz s tvarohem (jako dezert)

Ovocný salát s majonézou

Pomerančový salát s hlávkovým

Červené zelí s vinnými hrozny

Fazolový salát s jablky

Míchaný bramborový salát s jablky a pomeranči

Bramborový salát s jablky a okurkou

Pomerančový salát

Pomerančový salát s rajčaty

Zeleninový salát s ovocem

Jablečné saláty se zeleninou

Míchaný salát z jablek, hlávkového salátu a ořechů

Zelný salát s banány

Sýrový salát s jablky a ořechy (švýcarský předpis)

Ovocný salát míchaný se zeleninou

Ovocný salát s rajskými jablky

Jablka s jogurtem

Rybíz s tvarohem (jako dezert)

Ovocný salát s majonézou

Pomerančový salát s hlávkovým

Červené zelí s vinnými hrozny


Fazolový salát s jablky

Míchaný bramborový salát s jablky a pomeranči

Bramborový salát s jablky a okurkou

Pomerančový salát

Pomerančový salát s rajčaty

Zeleninový salát s ovocem

Jablečné saláty se zeleninou

Míchaný salát z jablek, hlávkového salátu a ořechů

Zelný salát s banány

Sýrový salát s jablky a ořechy (švýcarský předpis)

Ovocný salát míchaný se zeleninou

Ovocný salát s rajskými jablky

Ovocný salát s čínským zelím

Salát z čínského zelí a pomerančů

Jablkový salát (holandský)

Míchaný salát z celeru, jablek a bílého zelí

Ovocný salát s majonézou – v jablku

Letní salát z jablek a hrušek

Jemný salát z ananasu, štěrbáku a rajčat

Ovocný salát míchaný

Rozinkový salát

Salát z ostružin a hrušek