Banán


   Když se v roce 1924 v Praze prodávaly první banány, mnoho lidí si myslelo, že se podařilo vypěstovat nové, dosud neznámé ovoce. Banány jsou však starší potravinou lidí než biblická mana a pochutnávali si na nich již předhistoričtí předkové moderního člověka.
   Obyvatelé Evropy se s nimi seznámili již v roce 327 př. n. l. Toho roku táhla armáda Alexandra Velikého nekonečnými banánovými plantážemi v údolí Indu.
   Pravlastí banánu byly horké a vlhké končiny Asie. Za velikého exodu byla sadba banánovníků přeplavena na lodicích na tisíc ostrovů Polynésie. Na západ ji šíří obchodní karavany. Již roku 650 př. n. l. je zaznamenáno, že egyptský farao si poručil na tabuli jako dezert banány. S arabskými otrokáři se sazenice banánovníku dostaly do Guineje na pobřeží Atlantiku. Dnes je Guinejská republika naším hlavním dodavatelem banánů.
    Z Guineje dopravili Portugalci roku 1482 banány na Kanárské ostrovy a v roce 1516 přivezl Portugalec Beerlanga oddenky banánu z Kanárských ostrovů do San Dominga a stal se tak historickým iniciátorem dnes nejrozsáhlejšího pěstování banánů na světě, na Západoindických ostrovech a ve Střední a Jižní Americe.
Proč se banány, které se pěstují již více než 2000 let, dostaly tak pozdě na náš trh? Že máme banány dnes v našich prodejnách, to je malý zázrak moderní techniky. Zralý banán se vůbec nedá dopravovat. Musí se sklidit ještě zelený, dopravit v chladících komorách rychloparníků a v chlazených vagónech do místa spotřeby, a tam teprve uměle dozraje působením tropického tepla a vlhka ve zvláštních komorách. Prvně se to podařilo v Americe roku 1850. Do Evropy přicházejí banány teprve od roku 1882 z Kanárských ostrovů a později i z amerických banánových republik.
   Banánovník je zázrakem tropů. Je největší šťavnatou bylinou světa, dosahující výšky 8 m. Má obrovité, 6 m dlouhé listy. Jen jednou za rok dá banánovník jediný trs, obsahující 150 až 300 plodů. Z Guineje se plaví zelené banány po moři 8 – 19 dní a putují dále vagóny 4 až 7 dní do československých uzráváren, které jsou dnes vybudovány v každém kraji. Tam za dalších 5 až 9 dní dostávají kanárkově žlutou barvu, typickou vůni zralého ovoce a sladkou chuť. Růžice plodů se vyřezávají z „kmene“ a balí pro trh.
   Banány mají 20 % výborně stravitelných cukrů. Obsahují ve100 g asi 10 mg vitamínu C, 80 až 400 jednotek provitamínu A. 120 g oloupaných banánů hradí minimální denní dávku vitamínu D. Z minerálních látek má banán sice málo vápníku, zato nadbytek draslíku a téměř žádný chlor, takže jej lze úspěšně využít v dietách. Nakyslou příchuť dodává banánu kyselina jablečná a něco kyseliny citronové. Banán opustí náš žaludek za necelou hodinu, zatímco třeba pomeranč, jablko nebo jahody zpracovává žaludek 2 ½ hodiny a vepřovou pečeni 5 hodin. Obsah vlákniny je totiž v banánu o polovinu nižší než v jablkách.
   Banány jsou především ovocem dětí. Od přírody dostaly hygienický „obal“, silnou, snadno loupatelnou slupku, takže jej můžeme podávat dětem nemytý i na hřišti. Dospělí si jistě všimnou, že banán nikdy nemá semena a nikdy také není červivý.
   Které banány jsou jakostní? Zralý guinejský banán je jiskrně žlutý, s drobnými nahnědlými tečkami. Nazelenalé banány obsahují ještě škrob a dosti taninu, takže jsou trpké. Banány s černou slupkou mohou být buď přezrálé, jejich dužnina se pak hodí ke kuchyňskému zpracování, zejména mixování, mohou však být rovněž zapařené nebo špatně uzrálé, protože byly dlouho vystaveny v chladu. Tyto nestandardní banány se prodávají jen po řádné kontrole, výhradně s odříznutou stopkou, za značně sníženou cenu.
1 kg zralých banánů má průměrně 650 g jedlé dužniny a 350 g slupky, nezralé plody se skládají z 50 % slupky a 50 % dužniny. Špatně vyzrálé plody mají ostré hrany, správně zralé ovoce má vždy hrany oblé, plod je na řezu téměř kruhovitý. Chuť skutečně zralého banánu připomíná zralé jahody a jeho vůně je jemně medová. Dužnina zbavená slupky vypadá jako suchý samet.
   Při ukládání v domácnosti se chraňme prodlužovat jim život v chladničce! Nesnášejí nízké teploty. Stačí je ponechat ve spíži. Nejlépe vydrží zavěšené, a pokud je pokládáme, tedy vždy špičkou a stopkou dolů, protože jinak rychleji kašovatí. Jestliže banány mají ještě zelené špičky, je vhodné si je nechat v teplé místnosti den, dva dni odležet. Jsou potom mnohem vonnější a sladší.

   Použití banánů

   Přednost dáváme vždy banánům čerstvým, jež jsou výborným, lahodným ovocem. Snadné odstranění slupky je výhodné zejména pro podávání banánů dětem venku na procházce a na cestách. Jinak podáváme banány skoro ve všech ovocných i zeleninových salátech, zdobíme jimi dorty, pěny a šlehačkové poháry. Banány rozmixované nebo rozšlehané s tvarohem nebo sněhem dají výživný krém. Z banánů vyrábíme i mléčné nápoje, ke kterým pro větší výraznost přidáváme ještě trochu citronové šťávy nebo některý z pikantních sirupů. Opečené banány jsou lahůdkou. V cizině se podávají k pečenému nebo smaženému masu.