Bublanina z litého kynutého těsta


    50 dkg polohrubé mouky, 8 dkg cukru, 10 dkg tuku, 2 žloutky, špetka soli, ½ l mléka, 3 dkg droždí, ½ kg ovoce (rybíz, borůvky, ostružiny, švestky, višně).
    Drobenka: 15 dkg mouky, 8 dkg cukru, 8 dkg másla, citronová kůra, vanilka.

    V míse rozmícháme droždí se lžičkou cukru, mléka a mouky na řídký kvásek, který necháme zkynout. Přidáme prosátou mouku, cukr, žloutky, mléko a vlahý tuk. Vypracujeme řídké těsto, které dobře vytlučeme a hned nalijeme do dobře vymazaného, vysypaného pekáčku nebo koláčové formy. Těsto necháme na teplém místě asi ½ hodiny kynout. Pak je posázíme ovocem, navrch dáme drobenku, a bublaninu dáme do dobře vyhřáté trouby zapéci. Po zapečení oheň zmírníme a bublaninu zvolna propékáme asi ¾ hodiny. Toto propékání je důležité, protože jde o řídké těsto, které by snadno mohlo vytvořit brousek.