35 dkg polohrubé mouky, 25 dkg vařených, studených, jemně ustrouhaných brambor, 6 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 5 dkg tuku (máslo, sádlo nebo umělý tuk), 1 vejce, kvásek z 1 dkg droždí, 3 lžíce mléka a 3 kostky cukru. Nádivka (15 dkg mletého máku, šálek mléka, 6 dkg cukru, ¾ kg ovoce (švestky, višně, borůvky).
Mouku, cukr a sůl prosijeme do mísy, přidáme strouhané brambory, a mouku a zaděláme kváskem na teple vykynutím. Přidáme celé vejce, vlahý tuk. Zpracujeme tužší těsto, které necháme asi půl hodiny kynout. Pak je rozprostřeme na pomazaný plech, potřeme makovou nádivkou a poklademe ovocem. Mák předem rozvaříme v mléce s cukrem. Okraje koláče potřeme bílkem. Koláč pečeme v dobře předtopené troubě, ale volněji, asi 40 minut.