Ovocný koláč z rychlého křehkého těsta

    ½ kg ovoce (jablka, višně, meruňky, banány)
    25 dkg hladké mouky, 25 dkg másla, 1/8 l vody, špetka soli.

    Na vál prosijeme 20 dkg z odvážené mouky, přidáme 2 dkg rozdrobeného tuku, vodu, a nožem a pak rukou uhněteme takzvané závinové těsto.
    Necháme je odpočinout. Zbylou mouku zpracujeme s tukem v tukový bochánek, který taktéž necháme asi 10 minut vychladit. Teplota a hustota obou těst má být přibližně stejná. Pak obvyklým způsobem rozválíme závinové těsto na obdélník, do středu dáme tukový bochánek, okraje k sobě složíme ve formě obálky, přitiskneme a těsto několikrát do sebe složíme. Mezi vyvalováním necháme vždy těsto asi půl hodiny odpočinout. Pak vyválíme plát asi 2 cm vysoký – nebo místo toho plátu dva pruhy. Ty potřeme zavařeninou a posázíme očištěným, nakrouhaným nebo nakrájeným ovocem a dáme zprudka zapéci. Na ovoce pak dáváme sníh nebo některou z polev (viz str. 163). Mezi oba pruhy můžeme dávat také sníh nebo žloutkový krém jako do řezů a do sněhu ovoce (maliny, jahody, meruňky, brusinky apod.).