Ovocný kisel

    20 dkg ovoce (rybíz, maliny, klikva, brusinky), 20 dkg cukru, 4 dkg bramborové škrobové moučky.

    Ovoce přebereme, očistíme a protlačíme sítem nebo vylisujeme na strojku. Šťávu dáme do hlubší porcelánové mísy a necháme ustát. Pak ji slijeme, zbylou dužninu podlijeme studenou vodou, přidáme cukr a za stálého míchání uvedeme do varu. Pak procedíme plátýnkem a odstavíme z plotny. Škrob rozmícháme v troše studené vody, přidáme k procezenému cukrovému sirupu, uvedeme do varu, a jakmile vzkypí, odstavíme. Přilijeme syrovou ovocnou šťávu, promícháme a nalijeme do vodou vypláchnutých misek. Chceme-li, aby byl kisel hustý, necháme jej povařit asi 5 – 6 minut. Po vyklopení poléváme kisel ovocným protlakem a hustou sladkou smetanou. Podáváme-li řidší kisel, sypeme ho jen krystalovým cukrem a zdobíme ovocem.