Ovocný koláč (pod sklem)
10 dkg cukru, 2 žloutky, 6 dkg cukru, 17 dkg mouky, ½ kg ovoce (jahody, rybíz, maliny, meruňky, broskve, ananas, višně).
Sklo: 2 dkg agaru, ¼ l vody, 15 dkg cukru, ½ citronu.
Sklo ze želatiny: 1/8 l vody, 10 dkg cukru, 3 plátky želatiny (2 dkg).
Tuk rozdrobíme do mouky a cukru a těsto spojíme žloutky. Vypracujeme vláčné, křehké těsto, které vyválíme do dortové formy tak, aby okraj těsta byl mírně zdvižený. Nebo můžeme udělat okolo rámeček z mandlového těsta (7 dkg strouhaných mandlí, 1 bílek, 14 dkg cukru). Koláč dorůžova upečeme a prochladlý pomažeme pikantní zavařeninou, aby se zálivka nevsakovala. Na koláč narovnáme ozdobně ovoce – jednoho druhu, nebo i dvou druhů různých barev. Například meruňky a ananas, nebo broskve a višně, plátky pomeranče a višně apod. Ovoce pak postupně zaléváme agarem nebo želatinou. Napřed lžící nanášíme jednu vrstvu, a když tuhne, lijeme dále, až je ovoce zcela zakryté.
Agarovou polevu připravíme tak, že si agar přes noc namočíme do studené vody, druhý den přidáme šťávu z citronu a cukr a na mírném ohni vaříme tak dlouho, až se agar rozvaří. Roztok můžeme přibarvit i rybízovou šťávou načerveno. Děláme-li polevu ze želatiny, nerozvařujeme ji, ale jen rozpustíme ve vařící vodě a prohřejeme s cukrem a šťávou z citronu. Oba roztoky před nalitím na koláč procedíme.