Jablka „v županu“

    15 dkg hladké mouky, 12 dkg másla, 1 vejce, špetka soli, několik kapek octa a vody, 8 jablek, 5 dkg ořechů, lžíce malinového protlaku nebo marmelády.

    Polovinu mouky zpracujeme rychle s tukem v bochánek. Do druhé poloviny mouky rozklepneme vejce, přidáme trochu vody a octa a uhněteme závinové těsto. To po odpočinutí rozválíme, do středu dáme tukový bochánek, spojíme, okraje přitiskneme a těsto několikrát převálíme. Vychlazené rozválíme na plát, nakrájíme na čtverce. Do každého položíme oloupané jablko, ze kterého jsme vykrojily jádřinec. Otvor po něm vyplníme zavařeninou smíchanou se sekanými ořechy. Rohy čtverce k sobě spojíme a přitiskneme a navrch dáme kolečko těsta, které okraje pevněji spojí. Koláčky potřeme bílkem, posypeme ořechy, a pečeme v dobře předtopené troubě prudčeji dozlatova. Nejlepší jsou vlažné.