Křehký koláč s ovocem

    30 dkg hladké mouky, 10 dkg tuku (máslo, margarín), 10 dkg cukru, 1 vejce, 2 lžíce mléka, ½ prášku do pečiva, citronová kůra. Náplň: 2 lžíce višňové nebo rybízové zavařeniny, na ozdobu celé třešně nebo višně.

    Na vále zpracujeme rozdrobený tuk s prosátou moukou, práškem a cukrem a vše zaděláme vejcem, rozšlehaným s mlékem. Těsto okořeníme citronovou kůrou. Do dortové formy vyválíme ze dvou třetin těsta tenký plát. Potřeme ho pikantní zavařeninou a poklademe mřížkami, které vyválíme ze zbytků těsta a krájíme ozdobně rádýlkem na půlcentimetrové proužky. Do okének, která vzniknou mezi mřížkami, vložíme po jedné višni nebo třešni. Možno dělat i ze zahradních jahod, brusinek apod