Palačinky s ovocem

    20 dkg polohrubé mouky, ½ l mléka, 1 – 2 vejce, 5 dkg cukru, špetka soli, asi 8 dkg tuku na pečení, ½ kg ovoce (jablka, jahody, maliny, meruňky, angrešt, citron, pomeranče), cukr na ovoce.

    V mléce rozšleháme vejce, sůl, postupně přidáváme mouku a těsto dobře našleháme. Na rozpálené pánvi pečeme tenké palačinky. Nádivka může být různá, buď palačinky potřeme jen dušeným ovocem, nebo každou palačinku zakapeme citronem, složíme do šátečku a urovnáme na kulatou mísu do kola. Do středu mísy dáme dušené ovoce, které můžeme ještě polít hustou sladkou nebo kyselou smetanou.
    Jindy slepujeme palačinky na sebe medem, a když vznikne kolo asi na dva prsty vysoké, krájíme je na dortové řezy. Řezy poléváme pomerančovou šťávou, přislazenou a zakapanou rumem.
    Výborné jsou jablečné palačinky. Jablka oloupeme, nakrouháme a v rendlíku podusíme s cukrem, skořicí a s kouskem čerstvého másla. Pak do středu každé pečené palačinky dáme lžíci této pečené nádivky, palačinku složíme jako obálku a opečeme na másle. Horké hned cukrujeme a teplé podáváme. Namísto jablek se dobře hodí i rozvařené švestky nebo blumy.