Žemlovka piškotová

    6 žemlí, 8 dkg cukru, skořice, 50 dkg jablek, 5 dkg mandlí, 5 dkg rozinek, 3 vejce, 3 lžičky mouky, 10 dkg másla, šálek mléka.

    Misku vymažeme dobře tukem a vyložíme žemlí nakrájenou na tenké plátky a navlhčenou mlékem. Na to dáme vrstvu oloupaných, nakrouhaných jablek nebo vypeckované ovoce, které posypeme trochu cukrem a skořicí, sekanými mandlemi a rozinkami. Pak dáme znovu vrstvu housek, a znovu ovoce. Navrch musí přijít ovoce. Žloutky třeme s cukrem do pěny, přidáme mouku a nakonec pevný sníh z bílků. Tímto piškotovým těstíčkem pokryjeme ovoce a žemlovku dáme do trouby na půl hodiny zapéci. Mezi jablka můžeme dát i pár kyselejších višní.