Ovocný koláč plněný

    ½ kg ovoce (třešně, meruňky, rebarbora, jablka, ananas, jahody, rybíz, maliny, pomeranče, fíky atd.)
    15 dkg mouky, špetka soli, 1 žloutek, 10 dkg margarínu, 1 polévková lžíce studené vody. Na potření 1 bílek, 2 dkg cukru, 5 dkg cukru.

    Mouku prosijeme se solí, přidáme rozdrobený nebo na kousky nakrájený tuk, vodu, a uhněteme rychle vláčné, křehké těsto. Na pomoučeném vále vyválíme dvě placky. Jednu dáme na dno vymazané formy tak, aby měla trochu zvýšený okraj. Na ni dáme očištěné, popřípadě krájené nebo krouhané ovoce, podle chuti je pocukrujeme a pokryjeme druhou plackou. Tu potřeme bílkem a posypeme lehce cukrem. Aby spodní placka od měkkého ovoce neprovlhla, je dobře ji posypat trochou hrubé mouky nebo piškotovými drobty. Pečeme rychle v předtopené troubě, až koláč zrůžoví. Dobré kombinace ovoce jsou například: třešně a meruňky, rebarbora a fíky, jablka s pomerančem, ananas a višně apod.