Želé meruňkové

    ½ kg pěkných, zralých meruněk, 1/8 l vody, 8 dkg cukru, 1 citron, 10 dkg mandlí, 3 g želatiny a 2 lžíce horké vody, 1/8 l šlehané smetany a 1 lžíce cukru.

    Meruňky krátce spaříme horkou vodou, sloupneme a rozpůlíme. Ve vodě rozpustíme cukr, přidáme do ní kůru a šťávu z citronu a v tomto roztoku meruňky krátce podusíme. Vyjmeme je, narovnáme na skleněné talířky a do každé půlky meruňky vpíchneme několik oloupaných mandlí. Zbylou šťávu zahustíme želatinou, kterou rozpustíme ve dvou lžících horké vody. Prochládající roztok nalijeme na ovoce, dáme vychladit. Když želé ztuhne, ozdobíme každý talířek pusinkami šlehané smetany.