Švestka


   Švestky jsou zralé peckovice stromu rostoucího divoce v Orientu. Ze Sýrie přišly do Evropy a již ve středověku bylo jejich pěstování rozšířeno téměř po celém kontinentě. Místy švestka i zplaňuje. Někdy se ke švestkám přiřazují i pološvestky a některé odrůdy datlovek a špendlíků. V obchodě se však švestky prodávají jako zcela samostatný, vlastnostmi vyhraněný druh zboží a všechno ostatní příbuzné peckové ovoce se zařazuje jako slívy.
   Pravé švestky jsou vejčitého tvaru, v plné zralosti modravě fialově, ojíněné, se žlutavou, nazelenalou dužninou, která se lehce odděluje od pecky pouhým tlakem rukou na zralý plod. Pecka je zploštělá, jednosemenná, na obou koncích špičatá. Slupka je bez kyselin. Chuť zralých švestek je velmi sladká, typická svou jemnou nakyslostí, která vyniká zvláště u švestek sušených. Čerstvé švestky obsahují asi 6 % cukru, sušené zpravidla přes 44 %. V čerstvých je vitamínu C tak asi jako v jablkách, něco karoténu (vitamínu A), vitamínu B1, B2, kyselina nikotinová, pantotenová. V minerálních látkách vyniká – na rozdíl od slív – vysoký obsah železa, vyšší obsah vápníku, ale nižší u draslíku.
   Nejrozšířenějším ovocným stromem až do mrazů v roce 1929 byla u nás švestka domácí. Dolanka je velkoplodou odrůdou švestky domácí stejně jako „bosenské švestky“, nazvané tak podle nejdůležitějšího produkčního kraje Jugoslávie, která jich vyváží každoročně největší množství v Evropě.
V každém případě dietetické vlastnosti švestky stojí za to, abychom jich v době sklizně, zejména v hlavním období – počátkem října – plně a dosyta využili.
   V zimě se rádi vracíme ke švestkám sušeným. Jsou většinou dováženy. Etuvované švestky jsou vláčné plody, trvanlivější a vzhlednější. Prunelky jsou švestky sušené, zbavené pecek. Dipované švestky jsou natvrdo usušené a pak měkčené krátkým namočením do vroucí vody a potom lisované. Římské švestky jsou odpeckované sušené švestky nadívané jádry vlašských ořechů. Karlovarské jsou opět plněny menšími švestkami. Sušené švestky nemají být načichlé kouřem.
   Sušené švestky na noc namočené do vody se výborně uplatní jako regulující prostředek při zácpě, jestliže je požijeme ráno na lačný žaludek.

   Použití švestek

   Švestky jsou oblíbeným ovocem na naše typické moučníky – koláče, buchty, ovocné knedlíky, ovocné knedlíky i záviny. Jinak se dobře uplatňují švestky loupané i neloupané v ovocných salátech, připravují se z nich dobré kompoty a z mletých či lisovaných a dušených švestek i oblíbené omáčky na knedlíky i moučníky. Zpracovávají se na džemy, marmelády, povidla i kompoty.
   Švestky se dobře konzervují, a tak i v zimě připravujeme tyto oblíbené pokrmy a moučníky ze švestek zmražených, sterilovaných nebo i sušených.