Závin z lístkového těsta


    25 dkg hladké mouky, 1 vejce, 4 lžíce smetany, špetka soli, 4 dkg cukru, 5 kapek octa, 13 dkg másla.
Náplň: 50 dkg nakrouhaných jablek nebo vypeckovaných višní, 3 dkg rozinek, 3 dkg sekaných ořechů, 5 dkg cukru se skořicí, citronová a pomerančová jemně strouhaná kůra, 5 dkg osmažené housky, tuk na plech a pomazání závinu.

    Do poloviny mouky zpracujeme tuk a utvoříme bochánek, který dáme do studena odpočinout. Do druhé poloviny mouky přidáme vejce, smetanu, ocet a sůl a zpracujeme vláčné závinové těsto, které necháme taktéž odpočinout. Ze závinového těsta vyválíme plát, do středu dáme tukový bochánek, těsto spojíme jako obálku, okraje přitiskneme a válečkem převálíme. Tak těsto složíme asi třikrát a mezi skládáním je necháme odpočívat. Z těsta vyválíme dvě stejné placky. Jednu natočíme na pomoučený váleček a přeneseme na vymazaný plech, pokryjeme ji nakrouhanými jablky, která sypeme osmaženou strouhankou, cukrem, rozinkami, ořechy a kropíme tukem. Zakryjeme druhou plackou. Povrch pomastíme a závin zprudka upečeme v dobře předtopené troubě. Upečený pocukrujeme.