Košíčky s jahodovou pěnou

    20 dkg hladké mouky, 4 dkg cukru, 10 dkg másla, 2 žloutky, vanilka, citronová kůra.
    Krém: 7 dkg cukru, 1 bílek, 7 dkg mletých mandlí, ovoce. Tuk na vymazání formiček.

    Prosijeme mouku s cukrem, přidáme vanilku, citronovou kůru a rozdrobený tuk. Zpracujeme se žloutky rychle v těsto, které dáme do chladna odpočinout. Pak z těsta vyválíme váleček, rozdělíme na stejné kousky, které zakulatíme v kuličky. Do každé vymazané formičky vložíme jednu kuličku a v mouce omočenou rukou rozetřeme stejnoměrně po stěnách formiček. Formičky narovnáme na plech a upečeme prudčeji v předtopené troubě. Pak je opatrně vyklepeme a necháme vychladnout. Moučkový, prosátý cukr třeme se syrovým bílkem do husté pěny, kterou zakapeme citronovou šťávou a přidáme strouhané mleté mandle. Vyplníme košíčky, které poklademe ovocem – jahodami, malinami, višněmi apod. Může být i kompot. Nebo jahody rozmačkáme a utřeme s bílkovým sněhem na pěnu.