Moruše

   Moruše černá dává malinovité, nakyslé plody vejčitého tvaru, asi 2 cm dlouhé, s krátkou stopkou; jsou složeny z četných nepravých peckoviček. Obsahují asi 1,5 % bílkovinných látek, přes 11 % cukrů, 0,8 % kyselin a dosti vitamínu C (20 mg ve 100 g).
   Moruše bílá, která dává nejjakostnější listy pro bource hedvábného, má žlutavé plody na dlouhých stopkách, velmi mdlé chuti. Největší a nejchutnější plody jsou z moruše ovocné, rostoucí na Slovácku. Ovšem všechny moruše chutnají dosti mdle.

   Použití moruši

   V kuchyni a pro zavařování se moruše upotřebí podobně jako ostružiny, jedí se čerstvé, dají se zpracovat na šťávy, víno, pomazánky apod. V prodejnách obchodu s ovocem se vyskytují jen ojediněle.