Závin s jablky

    30 dkg hladké mouky, 1 vejce, 1/8 l vlažné vody, lžička octa, 2 dkg másla nebo sádla, 1 kg jablek, 10 dkg strouhané housky, 5 dkg másla, 5 dkg cukru se skořicí, 5 dkg hrozinek, 3 dkg oříšků, nebo mandlí, citronová kůra.

    Na vál prosijeme mouku, do které uděláme důlek. Do vlažné tekutiny rozkvedláme žloutek, přidáme ocet a tím zaděláme připravenou mouku. Těsto zpracujeme napřed nožem, pak rukama. Bochánek vytloukáme a převalujeme tak dlouho, až se těsto válu ani rukou nechytá. Je hladké, lesklé, a pružné. Přiklopíme je nahřátým hrnkem a necháme asi půl hodiny odpočívat. Těsto si rozdělíme na dva díly – dva záviny. Každý kus těsta na pomoučené utěrce válečkem rozválíme, pak je opatrně vytahujeme do všech stran, aby se nepotrhalo. Vyválenou placku pokropíme peroutkou tukem, posypeme osmaženou žemličkou, nakrouhanými jablky, která cukrujeme, sypeme rozinkami a strouhanou citronovou kůrou. Pomocí utěrky závin pevně stočíme, okraje přitiskneme a závin překulíme na vymazaný plech. Povrch závinu pomažeme vlahým máslem a závin pečeme ne příliš prudce asi ½ hodiny. Mezi pečením jej pomastíme. Hotový hned za horka cukrujeme.
    Na místo jablek dáváme i višně, které odpeckujeme, prosladíme a promícháme osmaženou strouhanou žemlí, která vsaje přebytek šťávy. Podobně plníme závin i rybízem nebo švestkami. Ovoce na závin vždy vypeckujeme.