Rosol z ovoce s použitím želatiny

    Ovoce: jahody, broskve, meruňky, rybíz, ananas atd. 1 kg ovoce, 1 l vody, 40 dkg cukru. Na 1 l šťávy 4 dkg želatiny.

    Ovoce může být jakékoli. Přidáváme-li želatinu, můžeme kombinovat i ovoce na pektiny chudé, jako jsou jahody, broskve, maliny, s ovocem na pektiny bohatým, jako je rybíz nebo angrešt. Ovoce očistíme, rozkrájíme, zalijeme vodou a povaříme, až pustí šťávu a změkne. Pak je procedíme do kameninové nádoby a necháme ustát. Šťávu slijeme a odpaříme, aby jí zbylo asi jeden litr. V šálku horké vody rozpustíme cukr a želatinu, na plotně zahřejeme, sebereme pěnu a přidáme ovocnou šťávu. Zahřejeme ji, ale nevaříme. Přefiltrujeme do sklenek nebo misek, které jsme vyložili kousky ovoce. Necháme v chladu ztuhnout.