Kinkan neboli kumquat je ovoce velmi příbuzné citrusovému, zejména pomerančům. Svým vzhledem připomíná malinký pomeranč. Má slabě pikantně nahořklou příchuť, je šťavnatý, výborně osvěžující a čerstvý se pojídá i s kůrou, popřípadě i s měkkými jádry.
Jeho původní a dosud hlavní pěstitelskou oblastí je jihovýchodní Čína – odtud se k nám dováží výborný, ale u našich spotřebitelů dosud málo známý kumquatový kompot – a Japonsko. Kromě divokého kumquatu, který se sbírá jako u nás lesní plody, se kumquat pěstuje v jiných zemích (také např. v SSSR), protože je mnohem odolnější proti mrazu než pomeranče. Rozlišují se dva druhy ušlechtilých kumquatů:
- oválný neboli nagami, který se pojídá i se sladkou kůrou,
- kulatý neboli meiwa, který se podobá mandarince.
Větví kumquatů se v Americe používá jako vánoční dekorace na způsob našeho jmelí.
Kumquaty mají velmi vysoký obsah vitamínu C. Jemně nahořklou příchutí podporují trávení, v ostatních hodnotách jsou rovny pomerančům.