Černý rybíz

   Černý rybíz – černé nebo nazelenale tmavohnědé bobule meruzalky černé, vonící „lékárnou“, jsou bohatým zdrojem vitamínů C, B, P, antipneumonického vitamínu I a karoténu. Šťáva a mošty z černého rybízu jsou v mnohých zemích vyhledávány v době chřipkových epidemií.
   Černý rybíz roste planě v evropské části SSSR, na Sibiři a v severním Kazachstánu, pěstuje se také ve Francii, Anglii, Holandsku, USA, Kanadě, Belgii, ČSSR aj. U nás bylo jeho využití známo již v 15. století.
   Trochu nezvyklá příchuť a vůně způsobuje, že černý rybíz se téměř výhradně zpracovává na šťávy, tekuté ovoce, sirupy, džemy (u nás jsou výborné džemy z černého rybízu poměrně málo známy); šťáva dává vysokou biologickou hodnotu kompostům, přidáme-li ji do jejich nálevu. Používá se také k barvení révových vín a ovocných konzerv. Různé odrůdy nejsou stejně hodnotné. U nás v poslední době se nejvíce doporučuje „Karlštejnský dlouhohrozen“, plodná odrůda domácího původu.