Knedlíky z kynutého těsta

    25 dkg hrubé mouky, 1 vejce, 2 dkg tuku, 1 lžíce cukru, 1 dkg droždí, mléko asi 1/8 l, 50 dkg ovoce (jablka, švestky), 5 dkg tvarohu, 5 dkg cukru na posypání, 5 dkg másla na polití.

    Droždí necháme se lžičkou cukru a mouky zkynout. Do mísy prosijeme mouku, přidáme vejce, kvásek z droždí, a podle potřeby trochu mléka. Zpracujeme vláčné těsto, které necháme asi půl hodiny kynout. Pak je rozdělíme na kousky, do každého zabalíme kousek ovoce, necháme na pomoučeném ubrusu znovu chvíli kynout a pak je vkládáme do vroucí osolené vody a 10 minut vaříme. Jakmile vyplavou, odcedíme je a každý propíchneme nebo roztrhneme vidličkou, aby vyšla pára. Jinak ztrácejí knedlíky kyprost.