Hrušky v rýžovém věnci

    ½ l mléka, 15 dkg rýže, 4 dkg másla, 4 dkg cukru, 3 lžíce husté ušlehané smetany, 5 dkg meruňkového džemu, ¾ kg hrušek, ½ citronu, 4 dkg cukru s vanilkou na hrušky.

    Středně velké hrušky oloupeme, dáme vařit do vody, kam přidáme citronovou kůru, šťávu a cukr. Rýži propláchneme horkou vodou, zalijeme oslazeným, studeným mlékem a vaříme ve vodní lázni tak dlouho, až rýže změkne a mléko se vyvaří. Prochladlou rýžovou kaši malinko osolíme a promícháme ušlehanou smetanou. Rýži napěchujeme do olejem vymazané formy, nejlépe věnce, dáme vychladit. Pak vyklopíme rýži na plochou, kulatou mísu, do středu narovnáme podušené hrušky. Rýži i hrušky přelijeme rozředěným meruňkovým džemem, nebo vanilkovým či čokoládovým krémem.