Ovocné nápoje s mlékem

Do ovocných šťáv, protlaků nebo moštů přidáváme sladké mléko nebo smetanu, ale můžeme také na nápoj použít i kyselého mléka, smetany, jogurtu nebo tvarohu. Nemáme-li po ruce čerstvé mléko, použijeme mléka kondenzovaného nebo sušeného. Na šlehané nápoje používáme 7 dkg sušeného mléka v prášku, ředěného ½ l vody – mléko spojíme v mixéru nebo je dobře rozšleháme metlou. Při ručním šlehání postupujeme od zředěné kašičky k řídkému nápoji.
Používáme-li nesvařeného mléka, dbáme, aby bylo čerstvé, jinak se po přidání ovocné šťávy snadno sráží. Mléko vždy napřed spojíme s cukrem nebo cukrovým sirupem, řádně je vychladíme, pak vlijeme do něho postupně ovocnou šťávu. V létě přidáváme do mléka kostičky ledu a k vychlazenému přidáváme teprve ovoce. Nikdy nesmí být ovoce mnoho – na jeden litr mléka postačí šálek ovocného protlaku nebo šťávy.
Ovocné mléko (základní předpis)
Ovocný nápoj z kyselého mléka nebo jogurtu
Ovocný nápoj ze sušeného plnotučného mléka
Ovocné mléko s vejcem (pěnový nápoj)
Kyselé mléko s ovocem a droždím