Ovocný pohár s čokoládovou omáčkou

    ½ kg ovoce (jahody, banány, pomeranče, broskve, hrušky apod.), ¼ l šlehané smetany, 3 dkg cukru.
    Na omáčku: 3 dkg másla, 3 dkg kakaa, vanilkový cukr, 5 dkg cukru, 2 polévkové lžíce vody. Šálek vanilkové zmrzliny.

    Ovoce omyjeme, velké plody rozpůlíme, kyselejší ovoce přisladíme, nebo naopak mdlé ovoce můžeme zakapat citronovou šťávou nebo rumem. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr, postupně kakao střídavě s vodou. Neustále mícháme, až se všechny složky rozpustí. Omáčka se jen prohřívá, vařit se nesmí, aby neztratila lesk. Syrové ovoce dáme do misek, pod ovoce můžeme dát ještě trochu vanilkové zmrzliny nebo polárky a vše přelijeme vlahou čokoládovou omáčkou. Povrch ozdobíme šlehanou smetanou.