Ořechový koláč s ovocným krémem

    2 žloutky, 15 dkg cukru, 8 dkg piškotových drobtů, 15 dkg strouhaných oříšků, špetka soli, 3 dkg citronátu, 1/8 l mléka, ze 2 bílků sníh, 2 dkg tuku na formu, 5 lžic ovocného protlaku (jahody, maliny, jablka, banány, višně), 3 – 6 dkg cukru, ¼ l šlehané smetany.

    Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, přidáme piškotové drobečky, strouhané oříšky střídavě s mlékem a nakonec pevný sníh z bílků. Těsto naplníme do vymazané, vysypané dortové formy a v předtopené troubě zvolna pečeme, až se prst do těsta neboří. Vychladlý koláč pomažeme ovocným protlakem. Ovoce rozmixujeme a přisladíme, nebo rozvaříme a propasírujeme, popřípadě použijeme zmraženého protlaku nebo i džemu. Navrch ozdobíme koláč ušlehanou smetanou.