Nákypy a pudinky připravené s ovocem

    Lehce stravitelné ovocné moučníky připravujeme z vajec, obilovin nebo obilných kaší, brambor, těstovin i jiných přísad. Pečeme-li je ve formě otevřené (dortové, koláčové, v zapékacích miskách), nazýváme je nákypy, a vaříme-li je nebo pečeme v uzavřených formách s přiléhajícím víkem, říkáme jim pudinky.
    Jejich výhodou je snadná stravitelnost. Proto se dobře hodí jako pokrm pro děti a lidi s choulostivým zažíváním.     V letních měsících jsou lehkým, osvěžujícím moučníkem nebo hlavním moučným jídlem po polévce nebo zeleninovém předkrmu. Jedinou jejich nevýhodou je, že je musíme připravovat bezprostředně před podáváním, protože stáním ztrácejí kyprost, „padají“ a nejsou pak ani vzhledné.
Protože je nejčastěji připravujeme v době čerstvého ovoce, především v létě a na podzim, máme možnost použít do nich i většího množství vajec. Ta činí moučníky právě lehkými a kyprými.
    Podle způsobu práce rozeznáváme nákypy šlehané, třené – a zvláštní odrůdou jsou nákypy připravované z „páleného těsta“. Připravujeme je buď z máslové jíšky, nebo těsto připravíme zavařením mouky do mléka.
Podle základní suroviny, z které nákyp nebo pudink vyrábíme, rozeznáváme nákypy a pudinky z obilovin nebo obilných předvařených kaší (krupicový, rýžový, vločkový, jáhlový), dále nákypy z brambor, těstovin, jablek apod.
    Na nákypy se nejlépe hodí navinulé druhy ovoce, jako jsou rybíz, višně, jahody, broskve, meruňky, švestky, pomeranče a citrony. Ovoce přidáváme jako součást těsta (jablka, hrušky), častěji však, zejména šťavnaté ovoce, přidáváme ve formě čerstvého kompotu, ovocného protlaku, omáčky, krému k hotovému nákypu a pudinku.     Zdobíme je i šlehanou smetanou nebo bílkovým sněhem, či ovocnou pěnou.
    Dáváme-li ovoce do těsta, můžeme k nákypu podat mléčný vanilkový nebo čokoládový krém. Ten podáváme zvlášť v nádobce.
    Nákypové i pudinkové formy je třeba předem řádně vymazat rozpuštěným tukem a vysypat piškotovými drobty, strouhanou nebo hrubou moukou. Lépe než syrového tuku používáme jen tuku rozpuštěného, který je peroutkou dobře natřeme do všech rýh formy. Po prochladnutí teprve formu vysypáváme.
    Vaječné moučníky při pečení i vaření silně nabývají, proto je nutno formu plnit jen na dva prsty pod okraj.
    Nemáme-li pudinkovou formu s uzávěrem, přikryjeme formu pevnou poklicí, kterou motouzem přivážeme k nádobě a ještě ji při vložení do vodní lázně zatížíme kilovým závažím. Voda ve vodní lázni musí sahat nejméně do tří čtvrtin formy. Formu klademe do vody, která se už vaří. Po vložení pudinku se snažíme, aby přišla brzo znovu do varu. Pak příkon tepla zmírníme a pudink vaříme při stejnoměrné teplotě asi ¾ až 1 hodinu. Nákypy pečeme v mírně předehřáté troubě, zvolna, při stejnoměrném příkonu tepla, ½ až ¾ hodiny. Při prudkém zapečení sice nákyp pěkně nabude, ale pak snadno klesne (spadne). Vaříme-li pudink svázaný v utěrce, musíme ji předem vymáchat v horké vodě, vyždímat, položit na vál a dobře ji pomazat tukem a vysypat strouhankou nebo moukou, jako vysypáváme formu. Ubrousek jen volně zavážeme, aby pudink mohl nabývat. Utěrku s pudinkem zavěsíme na vařečku, kterou položíme přes hrnec. Doba varu je pak stejná, jako vaříme-li pudink ve formě.
    Chceme-li, aby nákyp pěkně vypadal, necháváme si část oslazeného sněhu zvlášť, a pokryjeme jím nákyp ve formě až po zapečení. Sníh se zabarví do zlata a vzhled moučníku velmi získá.

Nákyp piškotový s ovocnou omáčkou 

Nákyp šlehaný, jahodový

Nákyp ořechový, šlehaný s ovocnou omáčkou

Nákyp piškotový třený

Nákyp dvoubarevný s ovocnou omáčkou

Nákyp třený s meruňkami

Nákyp citronový, jemný

Nákyp citronový s mandlemi

Nákyp pomerančový se šlehačkou

Nákyp višňový čokoládový

Nákyp jablkový mléčný

Nákyp jablkový žemlový

Nákyp tvarohový s ovocem

Nákyp ořechový, tvarohový, s rozinkami

Nákyp jablkový, tvarohový

Nákyp krupicový s ovocem

Nákyp rýžový s ovocem

Nákyp vločkový s ovocem

Nákyp vločkový se sójou a jablky

Nákyp nudlový s ovocem

Nákyp nudlový s meruňkami nebo broskvemi

Nákyp bramborový s ovocem

Nákyp pomerančový – bramborový

Nákyp bramborový s jablky

Nákyp jablkový s banány

Nákyp hruškový

Pudink čokoládový z piškotových drobtů s ovocem

Pudink piškotový s jablky a ořechy

Pudink chlebový s višněmi

Pudink tvarohový s povidlovou omáčkou (švestkovou)

Pudink žemlový s ovocem

Pudink ze strouhané housky s višněmi

Pudink citronový

Pudink jablečný