Pomerančová kůra v cukru

    ½ kg pomerančové kůry, 40 dkg cukru.

    Před loupáním pomeranče vždy dobře omyjeme. Kůru opatrně sloupneme, namočíme na 3 – 4 dny do studené vody, kterou několikrát za tu dobu vyměníme. Třetí den kůru nakrájíme na proužky, nebo malou formičkou vykrajujeme kolečka. Kůru vaříme asi půl hodiny, až změkne. Pak přidáme cukr a vaříme dále asi čtvrt hodiny.     Kůru dáme do spíže a vaření opakujeme 3 dny za sebou, až je kůra sklovitá a cukr zhoustne. Kůru vyjmeme, obalíme v moučkovém cukru a rozloženou na porcelánové ploché míse necháme zaschnout. Zbylý cukrový sirup použijeme ke slazení čaje nebo limonád. V cukru zavařená pomerančová kůra je výborná a zdravá pochoutka. Na nudličky nakrájenou ji přidáváme i do sladkých nádivek (tvarohová, ořechová, povidlová), do těst na biskupský chlebíček, na perníky apod.