Zásady pro podávání ovoce
Jez ovoce zralé
Dozrávání je charakterizováno tvorbou cukrů, vitamínů a vonných látek, vybarvením plodů, ale také změnou tvrdosti ovoce. Tkáně dužniny ztrácejí svou pevnost, ovoce se stává křehčí a lahodnější, chuťově jemnější, slupka se snadno prolomí, a zakousneme-li se do plodu, lahodná šťáva se snadno dostává do styku s chuťovými orgány v ústech. Nezralé ovoce nejez, je špatně stravitelné, protože obsahuje mnoho tříslovin, je příliš kyselé, má málo cukrů, a může proto způsobit zažívací poruchy.
Jez ovoce čerstvé
Ihned po sklizni začne ubývat u většiny druhů ovoce nejen vůně a chuti, ale i vitamínových hodnot. Teplem, suchem a světlem se ničí výživová hodnota ovoce. Neplatí to jen pro ty druhy zimního ovoce, které se sklízejí před dobou konzumní zralosti a dozrávají až ve skladech (jablka hrušky).
Jez ovoce řádně omyté
Říkáme-li, že ovoce je zdravé, myslíme to s jistými výhradami, protože při pěstování, sklizni i v obchodě může být ovoce znečištěno zdroji infekce, hlavně střevními patogenními mikroorganismy, nebo obsahovat škodlivé zbytky postřikových a jiných cizích látek. Nejlepší dezinfekcí je ponoření plodu na krátký okamžik do vařící vody a důkladné omytí pod tekoucí vodou. Oprat je nutno každé ovoce, i to, které si trháme sami, protože je v každém případě zaprášené. Jen u lesních plodů daleko od silnic můžeme přimhouřit oko.
Jez ovoce často, ale ne mnoho najednou
Zvláště ovoce z první sklizně láká k požití ve velkém množství. Mnoho ovoce naráz však způsobí svou šťávou zředění žaludečních a dvanácterníkových šťáv, silně sníží jejich schopnost ničit bakterie. Nestrávené ovoce rychle kvasí. Tím vším je způsobena nevolnost, zvracení a bolení břicha po ovoci. Ovoce je třeba dobře rozkousat; špatně rozkousané ořechy jsou téměř nestravitelné.
Na ovoce nepij
Napijeme-li se vody po větším množství ovoce, zejména třešní, angreštu nebo vinných hroznů, způsobíme tím, že hemicelulózy ovocných plodů silně nabobtnají, obsah žaludku prudce zvýší objem a může nastat akutní dilatace žaludku a přímo ohrožení života. Zvláště nebezpečné je pít po ovoci kyselé mléko nebo pivo. Nápoje s vysokým procentem alkoholu mohou způsobit, že ovoce zůstane nepřirozeně dlouho v žaludku, např. je to známo o mangu. Jakmile ovoce kuchyňsky zpracujeme vařením, nemusíme se již obtíží po napití obávat. Střídmé, ale každodenní požívání ovocných plodů v různé denní době nás samozřejmě takových starostí zbaví.