Ořechy para
Ořechy para neboli brazilské ořechy jsou zralá semena juvie ztepilé, rostoucí v tropech jižní Ameriky, zvláště v povodí Amazonky. Jméno mají podle brazilského státu Pará, z jehož přístavu a hlavního města Belém se ořechy para vyvážejí. Nepěstují se, rostou divoce. 30 let trvá, než mohutný strom juvie poprvé rozkvete, a teprve za 10 až 12 měsíců po odkvětu se objevuje plod velký jako dětská hlava, o váze 2 až 3 kg; obsahuje 25 až 40 ořechů, které jsou uspořádány tak jako dílky v pomeranči. Jediný strom nese 100 až 600 takových obrovských plodů. Uzrálé samy padají s výšky 40 metrů. Sběrači je otevírají zvláštními noži a ořechy vysypávají do košů.
Sklízejí se již v polovině roku a do vánoc se skladují. Přitom jsou velmi choulostivé a snadno plesniví. Proto se po celou dobu dopravy parníkem musejí neustále přehazovat a balí se do pytlů teprve v evropském přístavu.
Ořechy jsou 3 až 6 cm dlouhé, trojboké, s ostrými hranami. Jsou šedohnědé, příčně vrásčité, s tenkou, ale velmi tvrdou skořápkou a s vnitřní houbovitou, červenohnědou slupkou. Jádro je bílé olejnaté. Pojídají se jen syrové a chutnají po vlašských a kokosových ořeších.
100 g jader vydá 700 kalorií, takže jsou nejvíce koncentrovanou přirozenou živinou ze všeho ovoce. Jádra obsahují jen 6 % vody, 15 % bílkovin, 68 % lipidů, 4 % cukru, z minerálních látek především hodně vápníku, avšak převažují látky kyselinotvorné. Jsou dobrým lékem proti pálení žáhy. V dietách se doporučují jako roborans, hlavně při neurastenii a duševní vyčerpanosti, též při zácpě.