Ovocný koláč ze „zmrzlého“ těsta

    30 dkg polohrubé mouky, 16 dkg másla, 1 vejce, 1 žloutek, 3 dkg cukru, 4 dkg droždí, 2 lžíce mléka, špetka soli, ½ kg ovoce (jablka, švestky, slívy, meruňky, višně).

    Máslo utřeme s vejci a cukrem do pěny. Přidáme ve vlahém mléce zkynutý kvásek, sůl, a s moukou zaděláme pevné těsto. Dobře je vypracujeme, a uhněteme pak v pevný kulatý bochánek. Ten volně ovážeme vyždímaným ubrouskem a ponoříme do studené vody. Pod vodou necháme těsto kynout asi 2 hodiny. V parných dnech vodu vyměňujeme, nebo ji vždy vychladíme v chladničce, aby těsto příliš neměklo. Po této době těsto vyjmeme, osušíme, rozválíme na placku asi na prst silnou. Nebo tuto placku ještě dělíme na čtverce, a ovoce balíme tím, že spojíme protilehlé okraje těsta k sobě na „šátečkové“ koláče. Koláče povlažíme vejcem a můžeme ještě posypat strouhanými oříšky. Pečeme prudčeji v předtopené troubě 30 – 40 minut podle velikosti koláčků.