Jablka pečená s meruňkovou omáčkou

    6 větších jablek, 2 citrony, ¼ l meruňkového kompotu, 1 dkg škrobové moučky, 5 dkg cukru, 3 dkg másla, 10 dkg piškotů a 5 dkg mandlí.

    Jablka omyjeme, ale neloupeme. Napříč seřízneme vršek, u spodku jablka vydlabeme dolík. Vydlabaná jablka umístíme na máslem vymazanou ohnivzdornou misku, do středu dáme piškotové drobečky, které zakapeme citronem a navrch každého jablka dáme dvě meruňky. Přiklopíme seříznutým vrškem a dáme péci. Během pečení podléváme citronovou šťávou s vodou a cukrem. Asi za 40 minut jsou jablíčka upečená, aniž ztratí tvar. Jablíčka přemístíme na mísu, do každého vpíchneme několik mandlí, aby vypadaly jako ježek. Šťávu slijeme, dolijeme šťávou z meruňkového kompotu a zahustíme škrobovou moučkou. Jablíčka touto omáčkou přelijeme a vychlazená podáváme.