1 kg ovoce (pomeranče nebo citrony), 2 l vody, na 1 l šťávy 50 dkg cukru.
Omyté pomeranče nebo citrony rozkrájíme i s kůrou na tenké kousky, zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Šťávu procedíme, necháme do druhého dne ustát a slijeme. Zbytky ovoce přisladíme a použijeme jich jako nádivky do pečiva. Šťávu odpařujeme tak dlouho, až zbude asi litr šťávy. Pak postupně přidáme cukr, necháme ve šťávě rozpustit, a nyní sledujeme, kdy začne šťáva rosolovat. Do misek dáme oloupaný, na dílky rozebraný a semen zbavený pomeranč, přizdobíme ještě jiným ovocem a pak zalijeme svařeným rosolem. Chuť tohoto rosolu je příjemně nahořklá, ale rosol voní. Dobře se hodí navrch oslazená šlehačka.