Kompot ze zahradních jahod

    1 kg jahod, 1/8 l vody, 20 dkg cukru.

    Na kompot se hodí menší, pevné, dobře vybarvené plody. Nesmějí být přezrálé, ani namačkané, ani trhané po deštích. Nepoužíváme rozměklých, příliš hrbolatých a velkých plodů, které se hodí na jiné zpracování. Jahody v kompotu splihnou a ztrácejí barvu i vzhled. Proto můžeme do cukerného roztoku přidat i trochu barevné šťávy z rybízu nebo malin. Pro chuť jahodového kompotu můžeme roztok zakapat i citronem. Jahody nepereme, jen otíráme – kalich opatrně vykroutíme, abychom nepoškodili plod. Ovoce vkládáme do vlažného cukerného roztoku a zvolna šetrně zahříváme. Pak jen asi 5 – 8 minut povaříme. Jahody odcedíme do misky a roztok ještě svaříme. Aby jahody držely lépe tvar, můžeme je také prosypat cukrem nebo jen zalít vlažným roztokem a nechat proslazovat přes noc. Druhý den roztok slijeme, zahřejeme znovu k varu a jahody v něm krátce povaříme.
    Chceme-li mí jahody pěkně barevné, můžeme výjimečně použít i několika kapek jahodového bretonového barviva, které kápneme do cukerného roztoku před přidáním jahod.