Hložinky
Drobné červené plody, malvičky, hlohu obecného, kvetoucího v květnu a v červnu v našich světlých lesích, v křovinách, na mezích a ve skalách, jsou i zasyrova poživatelné. Mají mdlou, sladkokyselou chuť moučnaté dužniny.
Sbírali je již lidé v mladší době kamenné.
Hložinky jsou dobrým dodavatelem vitamínu C, B1 a A, avšak jsou propagovány především pro možnost léčebného využití u srdečních chorob a příznivě působí i při zvýšeném krevním tlaku a u stavů infarktových. Histamín v nich obsažený zvětšuje prokrvení věnčitých (koronárních) cév srdečních. Plody hlohu ostrožného i jednosemenného byly používány hojně v lidovém lékařství.
Plody se skládají z ¼ semen a okvětí, podíl dužniny po očištění je 70 %, takže 30 % činí odpad.
Na Slovensku se ročně nasbírá přes 1000 tun plodů. Hložinky se sbírají v září a v říjnu, kdy jsou již úplně zralé. Vyrábí se z nich šťáva, sirup a suší se. Odvar ze sušených plodů uleví při srdeční slabosti. Květy, listy i mladé větévky se zpracují na rozličná léčiva ve farmaceutickém průmyslu.
V domácnosti se hložinky suší v mírně vytápěné troubě, ne však horké, protože se pak zcela znehodnotí.