Citronový koláč (páj)

    15 dkg mouky, 5 dkg cukru, 1 vejce, 5 dkg másla.
    Náplň: 2 šálky mléka, 4 dkg škrobové moučky, 5 dkg cukru, 1 lžíce másla, 4 žloutky, 2 citrony, 4 bílky a 4 dkg cukru do bílků, 1 citron.

    Mouku s cukrem prosijeme na vál, přidáme rozdrobený tuk a žloutky. Spojíme rychle v těsto, které vyválíme a vyložíme jím dortovou formu. Koláč v předtopené troubě upečeme dorůžova. V části studeného mléka rozkvedláme škrobovou moučku, vlijeme ji do ostatního, vařícího se mléka a krátce povaříme. Za stálého míchání necháme prochladnout, pak přidáme rozšlehané žloutky, cukr, jemně strouhanou citronovou kůru a procezenou šťávu. Znovu nahřejeme, až zhoustne, pak vlijeme na koláč a dáme znovu do trouby zapéci. Z bílků ušleháme pevný sníh, postupně zašleháme cukr. Koláč znovu vyjmeme z trouby, povrch koláče kol dokola ozdobíme sněhem, který vykrajujeme velkou lžící ve formě noků, které sázíme okolo koláče. Koláč se sněhem necháme už jen dorůžova zaschnout. Koláč velmi pěkně vypadá. Do středu, který zůstane volný, neboť sníh je jen okolo, můžeme před podáváním dát čerstvé jahody, maliny nebo otrhaný rybíz.