Nákyp nudlový s ovocem

    20 dkg nudlí, 2/3 l mléka, špetka soli, 3 vejce, 8 dkg másla, 10 dkg cukru, vanilka, ½ kg ovoce (višně, jablka, meruňky, brusinky), 2 dkg tuku a 2 dkg strouhané housky na formu.

    Do osoleného, vařícího mléka vložíme široké nudle a uvaříme je do měkka. Zbylou vodu slijeme a nudle necháme prochladnout. V míse třeme žloutky s cukrem a máslem do pěny, přidáme nudle a nakonec tuhý sníh z bílků. Do vymazané formy dáme polovinu těsta, poklademe vypeckovaným nebo nakrouhaným ovocem a zakryjeme další polovinou těsta. Povrch pokropíme máslem a nákyp pečeme ¾ hodiny v předtopené troubě. Jablka můžeme prosypat skořicovým cukrem, dáváme-li mdlé ovoce, jako jsou příliš vyzrálá jablka nebo hrušky, zakapeme je citronem. Nebo mícháme ovoce sladké s kyselým.