Japonská kdoule


   Japonská kdoule je překrásný keř se šarlatově červenými květy, které zrají v zelenožluté drobné malvičky. Pěstuje se zpravidla jen pro ozdobu, ale jeho plody jsou jedlé. Podobají se zdrobnělé jablkovité kdouli, nemají však její plstnatý povlak, jsou hladké.
   Jakmile na keři plně dozrávají – to se ovšem stane jen v hodně horkých létech – velmi brzy ještě na větvích shnijí.   Musí se proto posbírat včas, ale zase ne před zráním.
   Jejich šťáva je kyselá jako citron, a dá se dokonce skutečně používat k okyselení ovocných salátů nebo k přípravě občerstvujícího moštu. Kandované japonské kdoule jsou výborné, třebaže neobvyklé na ovocný koláč. Nehodí se ke kompotování! Želé, marmeláda a cukrovinky z japonské kdoule jsou však ještě aromatičtější než z obyčejné kdoule.
   Japonská kdoule roste divoce v Číně a v Japonsku, odkud byla přivezena roku 1796 do Evropy. Jí podobná je drobná kdoule Cydonia alpina mal., pěstovaná v alpinkách; má trochu světlejší květy.