Nákyp nudlový s meruňkami nebo broskvemi


    12 dkg nudlí, sůl, ½ l mléka, ½ kg broskví, 1 citron a 10 dkg cukru.
    Na zalití: ¼ l sladké smetany, 2 vejce, 5 dkg cukru, 1 lžička škrobové kukuřičné moučky, špetka soli.
    Na formu: 3 dkg másla, 2 dkg tuku a 3 dkg strouhané housky.

    Nudle zavaříme do vroucího, osoleného mléka a necháme tak dlouho vařit, až jsou nudle měkké a mléko se vyvaří. Broskve očistíme, rozpůlíme a s cukrem připravíme rychlý kompot. Jen málo ho podléváme, aby nezbylo mnoho šťávy. Do vymaštěné, vysypané formy dáme polovinu nudlí, na to broskve, a navrch zase nudle. Mezi nudle nastrouháme jemně citronovou kůru a na broskve nakapeme citronovou šťávu. Ve smetaně rozšleháme žloutky s cukrem, solí a škrobovou moučkou, přidáme z bílků sníh a tímto těstíčkem přelijeme nudle ve formě. Vložíme do trouby a zapékáme 45 minut při střední teplotě. Několik broskví a šťávu z kompotu si necháme zvlášť. Tím ještě nákyp přelijeme a zdobíme na míse.