Cedrát je našim spotřebitelům znám jen konzervovaný v cukru. Uvádí se do obchodu také pod názvem citronát. Je to mimořádně tlustá kůra jednoho z botanických odrůd citroníku lékařského.
Ačkoliv je z citrusového ovoce v Evropě nejstarší, jeho pěstování je omezené jen na několik tradičních oblastí (Řecko, Korsika, Korfu, Izrael, Itálie, Kalifornie, Brazílie a Západní Indie). Cedrát může být pěstován úspěšně jen v nejteplejších subtropických krajích.
Plody cedrátu jsou až 18 cm dlouhé, 1 až 3 kg těžké, mají elipsovitý tvar. Kůra je velmi silná a pevná, dužnina má na rozdíl od citronu nasládlou chuť, ale je téměř bez šťávy. Plod je na povrchu drsný, vrásčitý a má kadmiově žlutou barvu.
Stromek pochází pravděpodobně ze severní Indie. Proslazuje se kůra nezralého plodu.
Vitamínová hodnota, množství silic a přítomnost hořkých látek jsou velmi blízké citronům.
Použití citronátu
Přidává se sekaný do biskupských chlebíčků a do sladkých nádivek moučníků.