Rosol z jablek, kdoulí nebo šípkových jablíček

    1 kg ovoce, 1 ¼ l vody, 30 dkg cukru

    Nedozrálá jablka opereme, rozkrájíme, nakažená odstraníme. Zalijeme je vodou, aby byla potopena, a necháme je doměkka uvařit. Nesmíme je však rozvařit. Šťávu slijeme přes pytlík nebo hustou látku a necháme přes noc ustát. Ráno čistou šťávu opatrně odlijeme a ze zbylé dřeně s trochou cukru připravíme povidla na rychlé spotřebování. Ostatní šťávu zahříváme v plochém rendlíku, a když se odpařila ne množství asi jednoho litru, přidáváme po částech cukr. Aby byl rosol pikantnější a vonnější, přidáme několik koleček citronu. Vaříme do rosolovatění, pak ihned plníme do misek nebo pohárků. Takto připravujeme i rosol z gdoulí nebo šípkových jablíček. Rosol z gdoulí je krásně oranžově zbarvený, rosol z jablek je žlutý, až jantarově zlatý.