Svůj název mají klementinky po představeném zemědělského ústavu sirotků v Misserghinu v Alžírsku (nedaleko Oranu) Petru Clémentovi, který v roce 1900 vyšlechtil toto citrusové ovoce křížením mandarinky s hořkým pomerančem.
Od té doby se klementinky také nejvíce pěstují v Alžírsku, kromě toho také v Maroku, Španělsku, Itálii a v Egyptě.
Klementinka má stejnou chuť jako mandarinka, ale na rozdíl od ní dužnina klementinky lpí na kůře, takže plody se špatně loupají. Liší se od mnohasemenné mandarinky tím, že naopak nemají vůbec semena. Kůru mají hladkou, dužninu oranžové barvy. Začínají se sklízet již v srpnu. Jen na počátku sklizně jsou jakostní a dosti trvanlivé. Později jejich kvalita klesá. Na evropský trh a také k nám přicházejí nejdříve ze všeho citrusového ovoce.
Dietetické vlastnosti a látkové složení klementinek je stejné jako u mandarinek. Samozřejmě, že největší cenu má klementinka jako zdroj vitamínu C.
Její použití je totožné s mandarinkou.