Ovocné koláče překládané (z plundrového těsta)

    40 dkg hladké mouky, 25 dkg tuku (máslo, margarín), 2 vejce, 1 žloutek, 2 dkg droždí, asi 1/8 l mléka, špetka soli, 1 lžíce cukru, 3 dkg mandlí a asi 1 kg ovoce (jablka, višně, švestky, meruňky).

    Polovinu odvážené mouky zpracujeme s tukem v bochánek a dáme do studena. Do druhé poloviny mouky přidáme celá vejce a žloutek, kvásek z vykynutého droždí, a podle potřeby přidáváme další mléko, až vznikne vláčné kynuté těsto, které dobře vypracujeme a necháme asi půl hodiny odpočinout. Kynuté těsto rozválíme pak na čtverec, do jehož středu dáme tukový bochánek. Okraje přehneme k sobě, jako když skládáme obálku, a opatrně je válečkem přitiskneme. Těsto pak přeložíme na polovinu a dáme asi na půl hodiny odpočinout. Pak je znovu rozválíme, složíme okraje proti sobě dovnitř a toto ještě jednou opakujeme (jako když děláme lístkové těsto). Pak těsto opatrně lehce vyválíme na plát, rozdělíme rádlem na čtverce 5 x 5 cm a do každého dáme kousek ovoce. Okraje proti sobě spojíme a přehneme, aby se koláčky nerozvazovaly. Povrch koláčků povlažíme bílkem, posypeme sekanými mandlemi. Pečeme je v dobře předehřáté troubě, prudčeji, 25 – 30 minut.