Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou zralé pecky plodů ořešáku vlašského, který se pěstuje v mnoha odrůdách. Pecky jsou zbaveny rubiny, tj. žlutozeleného dužnatého oplodí. Dodávají se do obchodu sušené, někdy i čerstvé. Nejvíce ořechů se sklízí ve Francii, Itálii, Turecku, Kalifornii, na Krymu, k nám se dovážejí nejvíce z Rumunska, Bulharska i z Číny, některá léta z Itálie a Jugoslávie.
Ořechy jsou nedokonale dvoupouzdré až čtyřproudé (naspodu bývají čtyřpouzdré, u špičky dvoupouzdré), s jediným jádrem, které je jamkovitě zbrázděné, s osemením žlutohnědým, temně žilkovaným; osemení má trpce palčivou chuť. Vlastní jádro je slonově bílé, křehké, sladce olejnaté chuti.
Podle tvrdosti skořápky rozdělujeme v obchodě vlašské ořechy na několik druhů:
Papírky jsou ořechy průměrné velikosti s velmi křehkou skořápkou, které se pěstují hlavně ve Francii, u města Grenoble.
Polopapírky se pěstují také u nás. Jsou to nejrozšířenější tržní ořechy, jsou středně velké i větší, skořápku mají pevnou, polotvrdou, jádro ji dobře vyplňuje.
Kamenáče mají velmi silnou a tvrdou skořápku, jádro se špatně vylušťuje.
Křapáče jsou velkoplodé ořechy, jádro je však menší a volně se pohybuje uvnitř skořápky; půlky skořápek se velmi snadno rozlomí od sebe.
Za pravlast ořešáku se považuje Orient, je však jisto, že již před dobou ledovou byl už na severní polokouli zdomácnělý. Ve starověku platil za symbol plodnosti. Ořechy byly proto rozdávány o svatbách, aby byla získána přízeň Zevova a hojnost pro novomanžele. Již tehdy se barvou ze zeleného oplodí ořechů barvily vlasy. V Galii byl později ořešák velmi rozšířen Římany.
Ořešák dožívá nesmírného stáří. Nejsou zvláštností stromy 300 let staré a vypráví se o ořešáku na Krymu, který dožil 1000 let a v tomto stáří plodil ještě více než 70 000 ořechů každý rok. Jeho mocné kořeny sahají až 35 m do okruhu stromu. Ořešák po všem potřebuje mírné a před mrazy chráněné klima. Je sice rozšířen po celé Evropě, avšak bezpečný růst mu poskytují především země Středomoří a v Sovětském svazu Krym.
Každých 100 g ořechů nám poskytuje 17 g bílkovin, 58 g oleje, 13 g glycidů („uhlovodanů“), takže vydají přibližně 666 cal. Obsahují 0,3 mg vitamínu A, až 0,5 mg vitamínu B1, 0,13 mg vitamínu B2, 1,2 mg kyseliny nikotinové, 10 mg vitamínu C (někdy až 25 mg, v dužnatém oplodí však až 500 mg), kyseliny pantotenové 0,8 mg, 0,4 mg PP a 0,3 % inozitolu ve 100 g. Asi 12 % použité hmoty ořechů se však nestráví. Obsah minerálních látek je velmi vysoký, udává se průměr 1,65 %, tj. více než u jiného ovoce. Nejvíce je zastoupen vápník, hořčík, fosfor, takže požívání ořechů dětmi pomáhá při růstu k tvorbě kostí a zubů, u dospělých k posílení nervového systému. Ořechová jádra mají dráždivou silici, proto se nedovolují při vředové chorobě a zánětech zažívacího ústrojí, rovněž ne při odtučňování. Působí lehce projímavě, a protože nemají puriny, připouštějí se u dny. Listů a zelené dužniny se odedávna využívalo v lidovém lékařství. Čaj z listů se pil při nachlazení, katarech sliznice, skrofulóze, žloutence.
Kyselina galová a Junon působí černání šťávy oplodí, čehož se i v moderních kosmetických přípravcích na barvení vlasů využívá. Nezralé plody se konzervují, hlavně sterilací do smíšených kompotů, nebo se proslazují, vyrábí se z nich také likér ořechovka, které se přisuzuje účinek povzbuzení chuti a slabě hlístopudný. Jemný olej vylisovaný z vlašských ořechů obsahuje lecitin a nezmýdelnitelné steroly. Bývá pro tyto vlastnosti používán jako lék.
Při požívání se ořechy musí velmi dobře rozkousat. Jemně rozstrouhány jsou výborným obohacením ovocných i zeleninových salátů.
Použití ořechů
Že je třeba míchat ořechy s jiným ovocem nebo zeleninou, znali již staří Řekové. Nevěděli ovšem, že účelem těchto směsí je vyrovnat dosti velký přebytek kyselých látek ořechů přebytkem zásaditých v ovoci a zelenině. Požijeme-li ořechů příliš mnoho, způsobíme si bolení žaludku a dráždění žáhy. V pečivu a cukrovinkách se vlašské ořechy uplatňují jako zjemňující přídavek v chuti i vůni. Neobvyklý kompot získáme svařením nedozrálých ořechů s cukrem.
Využití vlašských ořechů pro přípravu pokrmů je všestranné. Strouhaných nebo mletých ořechů používáme do těsta nebo do nádivek do těsta. Sypeme jimi moučníky, kaše, polévky a omáčky. Sekané ořechy přidáváme do všech ovocných a někdy i do zeleninových salátů. Oblíbenou pochoutkou zejména o vánočních svátcích jsou ořechová jádra. Z mletých ořechů vyrábíme o vánocích nepečené i pečené cukrovinky.