Masitá jídla s ovocem
Ovoce pro svou jemnou chuť, obsah osvěžujících kyselin a krásnou barvu se stalo součástí i mnoha masitých nebo polomasitých jídel ve studené i teplé kuchyni. Pokrmy, jako pečené kachny s jablky nebo pomeranči, vepřové maso pečené s jablky, jsou běžné v cizích kuchyních. U nás bylo ovoce součástí některých sladkých omáček připravovaných například na ryby (kapr načerno) nebo na vnitřnosti (jazyk s polskou omáčkou, vemínko se sladkou omáčkou). Součástí těchto omáček byly sušené švestky, rybízový rosol, rozinky i jiné ovoce. Ovocné protlaky a ovocné šťávy se přidávají k osvěžení chuti do sladkokyselých omáček na zvěřinu, zejména na černou, nebo do omáčky na zajíce načerno.
Výborné k masu jsou i banány, a to jak syrové, tak zejména opečené na tuku.
Ovoce může být i součástí příloh a příkrmů podávaných k smaženým, pečeným nebo uzeným masům.
Zejména tučnější masa lze velmi dobře doplňovat ovocem.
Uveďme pro naši kuchyni alespoň několik příkladů.
Banány se šunkou (jako předkrm)
Banány pečené s rybízovým rosolem
Jablka plněná paštikou jako předkrm
Banány s omáčkou curry – k masu nebo k rybě
Rybí filé pečené s banány a s citronem
Kančí maso se šípkovou omáčkou