Masitá jídla s ovocem

    Ovoce pro svou jemnou chuť, obsah osvěžujících kyselin a krásnou barvu se stalo součástí i mnoha masitých nebo polomasitých jídel ve studené i teplé kuchyni. Pokrmy, jako pečené kachny s jablky nebo pomeranči, vepřové maso pečené s jablky, jsou běžné v cizích kuchyních. U nás bylo ovoce součástí některých sladkých omáček připravovaných například na ryby (kapr načerno) nebo na vnitřnosti (jazyk s polskou omáčkou, vemínko se sladkou omáčkou). Součástí těchto omáček byly sušené švestky, rybízový rosol, rozinky i jiné ovoce. Ovocné protlaky a ovocné šťávy se přidávají k osvěžení chuti do sladkokyselých omáček na zvěřinu, zejména na černou, nebo do omáčky na zajíce načerno.
    Výborné k masu jsou i banány, a to jak syrové, tak zejména opečené na tuku.
    Ovoce může být i součástí příloh a příkrmů podávaných k smaženým, pečeným nebo uzeným masům.
    Zejména tučnější masa lze velmi dobře doplňovat ovocem.
    Uveďme pro naši kuchyni alespoň několik příkladů.

Banány se šunkou (jako předkrm)

Banány pečené s rybízovým rosolem 

Banány pečené se šunkou

Jablka plněná paštikou jako předkrm

Banány s omáčkou curry – k masu nebo k rybě

Kuře s citronovou omáčkou

Rybí filé pečené s banány a s citronem

Bramborová kaše s jablky 

Mladé vepřové pečené s jablky

Jazyk s polskou omáčkou

Kančí maso se šípkovou omáčkou

Jablka s gulášem z jater