Ovocný koláč z kynutého těsta

    50 dkg polohrubé mouky, na hrot nože soli, 5 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 5 dkg tuku, (máslo, umělý tuk nebo sádlo), 2 dkg droždí, asi ¼ l mléka, 1 kg ovoce (višně, třešně, švestky, meruňky, rybíz, borůvky, jablka).
    Drobenka: 10 dkg tuku, 10 dkg cukru, 15 dkg mouky.

    Mouku, sůl a cukr prosijeme do mísy a mírně nahřejeme. Ve vlažném mléce rozmícháme droždí se lžící cukru a mouky a necháme vzejít kvásek. Kvásek přilijeme k mouce, kam přidáme i v mléce rozmíchané žloutky a vlahý tuk. Vypracujeme volné těsto, které necháme asi hodinu i déle vykynout. Plech dobře vymažeme tukem, těsto na něm rozetřeme gumovou stěrkou nebo sevřenými prsty omočené ruky a poklademe očištěným, popřípadě na drobnější kousky nakrájeným ovocem. Okraje koláče potřeme rozšlehaným bílkem. Ovoce posypeme drobenkou. Drobenku připravíme lehkým promnutím suchých přísad s tukem. Koláč klademe do dobře předtopené trouby a pečeme při střední teplotě asi 30 minut.